I Got You Babe is een rode draad door het leven van Sonny & Cher (2024)

In de Swinging Sixties brengen Sonny & Cher romantiek, komedie en natuurlijk muziek op de buis. Samen scoren de collega's en geliefden een hit met I Got You Babe, een nummer dat ze - ook na hun scheiding - met evenveel chemie blijven opvoeren.

Cherilyn Sarkisian en Salvatore Bono ontmoeten elkaar in 1962. Sonny is dan een 28-jarige assistent van de beroemde platenproducent Phil Spector. Ondertussen droomt de 11 jaar jongere Cher ervan een ster te worden en volgt daarom acteerlessen. Als Sonny deze ambitieuze jonge vrouw tegen het lijf loopt in een koffietentje in Los Angeles bespeurt hij niet alleen een groot talent, maar hebben de twee ook meteen een klik. Al snel ontpopt de chemie tussen de twee zich tot een bijzondere band, die uiteindelijk lijdt tot een relatie.

Caesar and Cleo

Sonny helpt de knappe Cher aan een baantje als sessiezangeres. Ze is dan ook terug te horen op veel van Spectors opnames, waaronder op Be My Baby van de Ronettes, de Righteous Brothers’ You've Lost That Loving Feeling en A Fine Fine Boy van Darlene Love.

Het duo begint in ’64 ook samen optredens te geven als Caesar and Cleo, een naam die geinspireerd is op de budgetfilm Cleopatra, met Elizabeth Taylor en Richard Burton in de hoofdrollen. Als beginnende artiesten spelen ze in platenzaken in bowlingbanen, maar niet voor lang. Na een paar onopvallende singles is het in september '65 raak als ze Baby Don’t Go uitbrengen.

I Got You

Datzelfde jaar komt er nog een andere single uit, namelijk I Got You Babe. Sonny bedenkt het nummer, zoals hij vaak doet, in zijn garage. De tekst schrijft hij provisorisch op een stuk karton, al weerspiegelt dat niet zijn liefde voor het nummer. "De teksten van mijn liedjes zijn erg belangrijk voor mij", vertelt hij in 1966 tegen New Musical Express. "Ik weet hoe het als er tegen je aan wordt geschopt omdat je je anders kleedt. Ik weet hoe het is om het meisje van wie je houdt gekwetst te zien omdat een hotel je de toegang weigert vanwege je jurk. Ik weet hoe het is als die ene persoon je bijstaat. Er zijn veel andere mensen die deze dingen hebben meegemaakt en ik probeer onze gevoelens onder woorden te brengen voor iedereen."

Cher is daarentegen helemaal niet onder de indruk van het nummer. "Sonny maakte me midden in de nacht wakker om naar de piano te komen in de woonkamer en het te zingen", vertelt ze later tegen Billboard. "Ik vond het niet leuk en zei: 'Oké, ik zal het zingen en dan ga ik terug naar bed.'" Gelukkig is Sonny de beroerdste niet en hij past de sleutel en de bridge van het nummer aan naar de stem en smaak van zijn vrouw.

Top of the Pops

Als Sonny & Cher in 1965 hun nieuwste single I Got You Babe live ten gehore brengen in Top of the Pops, breekt het duo door als internationale supersterren. De single schiet vrijwel meteen naar nummer één in de Amerikaanse Billboard Hot 100-hitlijst, de hoogste regionen van de hitlijsten in Groot-Brittannië en Canada én het is een top 10-hit in heel Europa.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Een einde en een nieuw begin

Begin jaren 70 gaat het de twee voor de wind. De groeiende populariteit van het stel wordt opgemerkt door tv-managers die hen in 1971 de succesvolle tv-show The Sonny & Cher Comedy Hour aanbieden. Ondertussen breidt de familie zich uit; Cher en Sonny krijgen een zoontje, Chaz Salvatore Bono. En als kers op de taart komt in 1972 het vijfde album uit. Ondanks het succes begint het toch te rommelen. In '74 neemt Cher nog een Golden Globe in ontvangst voor haar tv-optredens. Maar datzelfde jaar lijkt de koek tussen het echtpaar toch echt op.

Sonny Bono kiest voor een opvallende carrièreswitch en wordt politicus. Hij treedt uiteindelijk zelfs toe tot het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. Cher blijft daarentegen in de showbizz en krijgt een succesvolle solocarrière, zowel als zangeres als Oscar-winnende actrice.

Nog één keer

Ondanks de stukgelopen relatie, verliezen Sonny en Cher elkaar niet uit het oog. Het duo staat nog een aantal keer samen op het podium. Zo ook in 1987, als het voormalig koppel - zonder het misschien te hebben geweten - voor het laatst optreedt tijdens Late Night with David Letterman. Hieronder kijk je het gesprek met tussen Letterman en het duo terug, evenals het verrassingsoptreden dat volgt:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Lees ook

Cher piekt vroeg met eerste kerstalbum van 2023

Ster advertentie

I Got You Babe is een rode draad door het leven van Sonny & Cher (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Eusebia Nader

Last Updated:

Views: 6385

Rating: 5 / 5 (60 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Eusebia Nader

Birthday: 1994-11-11

Address: Apt. 721 977 Ebert Meadows, Jereville, GA 73618-6603

Phone: +2316203969400

Job: International Farming Consultant

Hobby: Reading, Photography, Shooting, Singing, Magic, Kayaking, Mushroom hunting

Introduction: My name is Eusebia Nader, I am a encouraging, brainy, lively, nice, famous, healthy, clever person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.